moby na moru
moby na moru

Tulearski pas – Coton de tulear

Tulearski pas je pasmina podrijetlom s Madagaskara. Poznat je po lepršavoj i mekanoj dlaci vrlo pamučnog izgleda. Ovi su psi vrlo zaigrani i puni ljubavi, a to su obilježja koja ih čine najboljim obiteljskim kućnim ljubimcima. Izuzetno su mirne prirode i poznato je da slijede svoje ljude poput sjene.

Vlasnici tulearskog psa vole reći da su ovi psi sposobni “razgovarati” s vama. To znači da će pas naginjati glavu kad razgovarate s njim, a većinu vremena će vam pokušati odgovoriti lajanjem.

Oni su donekle povezani s poznatim maltezerima i kovrčavim bišonima, a nazvani su po luci na Madagaskaru imena Tulear. Ovi su psi prilično inteligentni, uživaju u dobrom društvu i imaju dlaku o kojoj se zapravo lako brinuti. Većina pasa iz obitelji bišona je zahtjevna za održavanje, ali dlaka tulearskog psa je jednostavna za njegovanje i održavanje. Četkanje i kupanje bit će više nego dovoljno da njihova dlaka bude zdrava i lijepa. Ovi psi mogu biti prilično aktivni ako im date dovoljno vježbe ili ih upišete na pseće sportove. Imaju snažnu želju za ugodom, pa se prirodno uklapaju u sportovima poput okretnosti ili poslušnosti.